|
Info
|
 |
« : Marzec 24, 2010, 06:34:06 » |
|
Dyrekcja Szkoły Podstawowej Nr 3 zaprasza na uroczystość z okazji Narodowego Dnia Życia, która odbędzie się w środę 24 marca o godz. 12:00.
Narodowy Dzień Życia obchodzony jest 24 marca. Ustanowiony został przez Sejm RP w 2004 roku - ma skłaniać do refleksji nad ochroną życia i budować przyjazny klimat wokół rodziny.
Już od pięciu lat organizowane są w Markach obchody związane z tym świętem. Można powiedzieć, że Narodowy Dzień Życia wpisał się na stałe w kalendarz imprez miejskich. Każdego roku, w ramach lokalnych działań z inicjatywy Burmistrza Miasta Marki, organizowany jest konkurs plastyczny dla uczniów mareckich szkół a następnie okolicznościowa uroczystość, w trakcie której wręczane są nagrody. Najlepsze prace eksponowane są na wystawie w Szkole Podstawowej nr 3 oraz w miejscowych kościołach. Obchody Narodowego Dnia Życia w takiej formie zyskały uznanie uczniów, nauczycieli i mieszkańców, a także wzbudziły zainteresowanie w szerszych kręgach odbiorców. Kampania promująca Narodowy Dzień Życia przebiega zgodnie z obowiązującym na dany rok hasłem:
2006 – Być ojcem – rola życia 2007 – Razem na zawsze 2008 – Jestem mamą to moja kariera 2009 – Stawiam na rodzinę
Tegoroczna kampania, podobnie jak w latach poprzednich, promować ma pozytywne wzorce i uświadamiać potrzebę działań służących wsparciu rodziny.
„Dziadki dziatkom” – to hasło 2010 roku
24 marca Narodowy Dzień Życia ''Dziadki - dziadkom"
Ambasadorem tegorocznej kampanii jest znany aktor – Jan Kobuszewski, który wystąpił wraz z rodziną w spocie reklamowym emitowanym przez TVP 1. Organizatorzy Narodowego Dnia Życia chcą zwrócić naszą uwagę na relacje między dziadkami a wnukami i podkreślić rolę solidarności międzypokoleniowej. W dzisiejszych czasach, gdy wszyscy się spieszą, a priorytetem stają się wartości materialne, zdarza nam się zapominać o najbliższych. A są wśród nich ludzie starsi, którzy wymagają naszego wsparcia, zainteresowania, akceptacji i poczucia, że są potrzebni.
Nie trzeba odwoływać się do badań naukowych, żeby wiedzieć jak ważna jest rola „dziadków”. To oni wnoszą w życie rodziny mądrość płynącą z doświadczenia. Dają swoim dorosłym dzieciom nieocenioną pomoc w opiece nad wnukami, mają dla nich zawsze czas, otaczają ciepłem i miłością, przekazują im rodzinne tradycje oraz podtrzymują pamięć o przeszłości. Wierzą, że kiedy będą w potrzebie otrzymają wsparcie i pomoc od tych, których kochają najbardziej.
Tegoroczna kampania ma piękne przesłanie. Zwraca uwagę na wartości ponadczasowe. Powinna stać się cenną lekcją nie tylko dla dzieci. Może i my, dorośli wyniesiemy jakąś naukę, może przypomnimy sobie powiedzenie: „To, czego nauczymy nasze dzieci dziś odbierzemy w przyszłości”.
Ewa Dziwulska
|